piątek, 6 października 2017

Pieczona owsianka z jabłkami i cynamonem


Sentymentalny powrót do dzieciństwa, kiedy to płatki owsiane nazywaliśmy ćmami a jesienią w ogrodzie, niedaleko domu, strącaliśmy jabłka z drzew. 


Czy kilka prostych składników może zniewolić? Już zerkając na powyższe zdjęcie nie ma co do tego wątpliwości ;)
Pozostaje tylko zanurzyć się w ulubionym fotelu, z miską tej pyszności i ciepłym kocem.

Składniki (4 porcje):
  • 2 szklanki płatów owsianych górskich
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 duże jabłka
  • 1 szklanka mleka kokosowego (lub dowolne inne)
  • 1,5 szklanki mleka migdałowego (lub dowolne inne)
  • olej kokosowy do wysmarowania formy
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać mleko i wymieszać.
W drugiej misce połączyć wszystkie składniki suche.
Do składników mokrych dodać suche i całość wymieszać. 
Masę przełożyć do żaroodpornej formy wysmarowanej olejem kokosowym.

Piec w temperaturze 180 stopni 35-40 minut.

Ps. Masę można przygotować wieczorem a upiec rano, będziecie mieli pyszne, dość szybkie śniadanie!

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz