czwartek, 12 października 2017

Ekspresowe kruche ciasteczka sezamowe. Bezglutenowe i wegańskie




Eksperyment uważam za udany.
Pyszne, kruche (ale nie rozpadające się) ciasteczka z minimalnej ilości składników, czyli takie jakie lubię najbardziej!
Myślę, że ciasto sprawdzi się również jako spód np. do mazurka, co mam w zamiarze sprawdzić w najbliższej przyszłości ;)


Składniki (około 12 sztuk niewielkich ciasteczek):
  • 5 łyżek pasty sezamowej tahini
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 4 łyżki płatków owsianych (u mnie błyskawiczne)
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

W misce łączymy tahini z syropem klonowym, dodajemy resztę składników i mieszamy. Masa powinna być plastyczna, nieklejąca, w razie potrzeby można dodać więcej mąki.
Z ciasta lepimy ciastka wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy. 

Układamy na wyłożonej papierem blaszce, pieczemy w 180 stopniach około 10 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz