Muszę przyznać, że jesień to dla mnie czas eksperymentów kulinarnych. Oczywiście nie pisałabym o tym, jeśli nie byłyby udane. Dziś przedstawiam batoniki daktylowe, czyli niebiańska słodycz daktyli otoczona delikatnym, orkiszowym ciastem,
bez mleka i jajek.
Znakomite na drugie śniadanie, zaspokoją chęć na coś słodkiego, bez wyrzeczeń ;)
Gdy znudzi Wam się klasyczna wersja, do musu możecie dodać np. odrobinę wody różanej by nieco podkręcić smak.
Znakomite na drugie śniadanie, zaspokoją chęć na coś słodkiego, bez wyrzeczeń ;)
Gdy znudzi Wam się klasyczna wersja, do musu możecie dodać np. odrobinę wody różanej by nieco podkręcić smak.
Ciasto orkiszowe sprawdzi się również jako spód do tarty np. z sezonowymi jabłkami z cynamonem czy gruszkami w winie.
Składniki:
- łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 4 łyżki soku jabłkowego
- 2 czubate łyżki oleju kokosowego
- szczypta wanilii bourbon (opcjonalnie)
- szklanka mąki orkiszowej typ 700
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli himalajskiej
- 2/3 szklanki daktyli suszonych
Daktyle wrzucamy do rondelka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut na wolnym ogniu. Lekko studzimy, odlewamy wodę i blendujemy na mus.
Do miski wsypujemy zmielone siemię lniane, sok jabłkowy, roztopiony olej kokosowy, wanilię (jeśli używamy) i całość mieszamy do połączenia składników.
W drugiej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier kokosowy i sól.
Do masy z siemieniem dodajemy zawartość drugiej miski i łączymy. Powinno powstać nieklejące ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części, rozkładamy na papierze do pieczenia, przykrywamy drugą warstwą papieru i wałkujemy dość cienko. Z drugą częścią ciasta postępujemy analogicznie.
Na jednej rozwałkowanej części rozprowadzamy mus daktylowy i przykrywamy drugą częścią, lekko dociskając.
Całość przekładamy na blaszkę i pieczemy w 180 stopniach około 15 min lub do zrumienienia.
Po ostudzeniu dzielimy na batoniki przy pomocy ostrego noża ;) U mnie wyszło 14 sztuk o wymiarach około 7x3cm
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz