czwartek, 21 września 2017

Orkiszowe ciasto marchewkowe




Czym przywitać nadchodzącą jesień jeśli nie ciastem marchewkowym? 

Może dzięki niemu będzie dla nas łaskawa i obdaruje nas słońcem i złotymi, spadającymi z drzew liśćmi?
U mnie dziś wersja wegańska tego wypieku. Rozpływa się w ustach, jest puszyste i lekkie. 
Z powodzeniem możecie zrobić je w wersji muffinek.

Składniki (na keksówkę)
składniki mokre:
  • 1 i 1/2 szklanki marchewki, startej na małych oczkach 
  • słoiczek, około 200g puree z dyni  (lub z jabłka)
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
 składniki suche:
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej typ 700
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • czubata łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli himalajskiej
W jednej misce mieszamy składniki mokre, w drugiej suche.
Następnie do składników mokrych stopniowo dodajemy suche i całość dokładnie mieszamy. 

Masę przekładamy do wyłożonej papierem formy.
Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut (do suchego patyczka)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz