Ciasto drożdżowe nigdy się nie znudzi. Każda pora roku jest dobra i każda pozwala na wykorzystanie sezonowych owoców.
Ja stawiam na jabłka i ciasto z minimalną liczbą składników, za to puszyste i w smaku idealne.
Składniki (24x24)
ciasto:
- 300g mąki orkiszowej typ 700
- 2 łyżki ksylitolu
- szklanka mleka roślinnego (u mnie owsiane, polecam też kokosowe)
- 25g świeżych drożdży
- 60g oleju kokosowego
- jabłka
- 100g mąki orkiszowej typ 700
- 60g oleju kokosowego
- garść wiórków kokosowych
- 60g ksylitolu
Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać łyżkę mąki i ok.50ml ciepłego mleka, dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrastania.
Do miski przesiać mąkę, dodać ksylitol, wlać ciepłe mleko, rozpuszczony, letni olej kokosowy oraz wyrośnięty zaczyn i wymieszać tylko do połączenia składników.
W drugiej misce przygotować składniki na kruszonkę, całość sprawnie połączyć.
Ciasto przełożyć do formy, równomiernie wyłożyć pokrojonymi wcześniej jabłkami, lekko dociskając, całość posypać kruszonką i odstawić do wyrośnięcia na min. 30 minut.
Pieczemy w 200 stopniach około 30-35 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz