środa, 6 września 2017

Drożdżowe orkiszowe z kokosową kruszonką - bez cukru, bez jajek



Ciasto drożdżowe nigdy się nie znudzi. Każda pora roku jest dobra i każda pozwala na wykorzystanie sezonowych owoców. 

Ja stawiam na jabłka i ciasto z minimalną liczbą składników, za to puszyste i w smaku idealne.

Składniki (24x24)
ciasto:
  • 300g mąki orkiszowej typ 700
  • 2 łyżki ksylitolu
  • szklanka mleka roślinnego (u mnie owsiane, polecam też kokosowe)
  • 25g świeżych drożdży 
  • 60g oleju kokosowego
  • jabłka
kruszonka:
  • 100g mąki orkiszowej typ 700
  • 60g oleju kokosowego
  • garść wiórków kokosowych
  • 60g ksylitolu

Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać łyżkę mąki i ok.50ml ciepłego mleka, dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrastania.

Do miski przesiać mąkę, dodać ksylitol, wlać ciepłe mleko, rozpuszczony, letni olej kokosowy oraz wyrośnięty zaczyn i wymieszać tylko do połączenia składników. 
W drugiej misce przygotować składniki na kruszonkę, całość sprawnie połączyć.
Ciasto przełożyć do formy, równomiernie wyłożyć pokrojonymi wcześniej jabłkami, lekko dociskając, całość posypać kruszonką i odstawić do wyrośnięcia na min. 30 minut. 

Pieczemy w 200 stopniach około 30-35 minut.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz