Mocno czekoladowe, idealnie słodkie, głównie dzięki dojrzałym bananom.
Zdrowa wersja, a mimo to zaspokaja potrzebę na coś słodkiego i smakuje wyśmienicie ;)
Składniki (forma 24x24):
- 2 średnie banany
- 1/2 szklanki płatków owsianych, zmielonych na mąkę
- 4 czubate łyżki kakao
- 120g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju kokosowego
- łyżka ksylitolu
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli himalajskiej
Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z dodatkiem oleju kokosowego. Studzimy.
Banany rozgniatamy widelcem, przekładamy do miski, dodajemy resztę składników i mieszamy do ich połączenia.
Masę przekładamy do wyłożonej papierem formy.
Pieczemy w 180 stopniach ok 25 minut (po sprawdzeniu patyczkiem ciasto nie może być surowe ale należy uważać by nie przesuszyć ciasta).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz