wtorek, 5 września 2017

Bananowe brownie. Intensywnie czekoladowe!


Mocno czekoladowe, idealnie słodkie, głównie dzięki dojrzałym bananom.
Zdrowa wersja, a mimo to zaspokaja potrzebę na coś słodkiego i smakuje wyśmienicie ;) 



Składniki (forma 24x24):
  • 2 średnie banany
  • 1/2 szklanki płatków owsianych, zmielonych na mąkę
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 120g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • łyżka ksylitolu
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli himalajskiej
Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z dodatkiem oleju kokosowego. Studzimy.
Banany rozgniatamy widelcem, przekładamy do miski, dodajemy resztę składników i mieszamy do ich połączenia. 
Masę przekładamy do wyłożonej papierem formy.
Pieczemy w 180 stopniach ok 25 minut (po sprawdzeniu patyczkiem ciasto nie może być surowe ale należy uważać by nie przesuszyć ciasta).
Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz