niedziela, 25 czerwca 2017

Błyskawiczne ciasto orkiszowe z truskawkami i jogurtem


Letnie ciasto, nie wymagające dużego wysiłku.
Jeśli mamy w planach piknik czy grillowanie to idealny przepis na coś szybkiego. Smakiem też się nie rozczarujecie ;)

Składniki:
  • 2 szklanki mąki orkiszowej typ 700
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szczypty sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • kubeczek jogurtu naturalnego 150g
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • szczypta wanilii
  • świeże truskawki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednej misce łączymy składniki suche, w drugiej trzepaczką mokre.
Do składników suchych dodajemy mokre i mieszamy tylko do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 
24x24) i pieczemy w 180 stopniach około 30min. (u mnie opcja z termoobiegiem) do suchego patyczka.

Smacznego!

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz