poniedziałek, 19 czerwca 2017

Muffinki owsiano-bananowe z nieziemską polewą!



To jak dotąd chyba najzdrowsza wersja muffinek, jaką udało mi się stworzyć. Doskonała dla osób na diecie bezglutenowej oraz fanów nowych smaków. 

Pysznie wilgotne, a polewa jest tu idealnym zwieńczeniem i lepiej jej nie pomijać ;)

Składniki (na 12 muffinek):
  • 1 szklanka płatków owsianych zmielonych na mąkę
  • 1 jajko
  • 2 rozgniecione banany
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki mąki z ryżu brązowego
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 140g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 10 posiekanych daktyli
  • dwa paski gorzkiej czekolady min. 70% kakao, pokrojonej w kostkę (opcjonalnie)
polewa czekoladowo-orzechowa:
  • 40g gorzkiej czekolady min. 70 % kakao
  • łyżka masła orzechowego
  • łyżka syropu klonowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Ciasto
W misce mieszamy jajko z bananami i zmielonymi płatkami owsianymi. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i mieszamy do połączenia składników.
Wykładamy ciasto do przygotowanych wcześniej papilotek.

Pieczemy około 30min w temperaturze 180 stopni. Do suchego patyczka :)
Polewa
Składniki na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dokładnie mieszając trzepaczką, gdy uzyskamy gładką konsystencję możemy polewać babeczki :) 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz