To jak dotąd chyba najzdrowsza wersja muffinek, jaką udało mi się stworzyć. Doskonała dla osób na diecie bezglutenowej oraz fanów nowych smaków.
Pysznie wilgotne, a polewa jest tu idealnym zwieńczeniem i lepiej jej nie pomijać ;)
Składniki (na 12 muffinek):
- 1 szklanka płatków owsianych zmielonych na mąkę
- 1 jajko
- 2 rozgniecione banany
- 2 czubate łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki mąki z ryżu brązowego
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 łyżki ksylitolu
- 140g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 10 posiekanych daktyli
- dwa paski gorzkiej czekolady min. 70% kakao, pokrojonej w kostkę (opcjonalnie)
polewa czekoladowo-orzechowa:
- 40g gorzkiej czekolady min. 70 % kakao
- łyżka masła orzechowego
- łyżka syropu klonowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciasto
W misce mieszamy jajko z bananami i zmielonymi płatkami
owsianymi. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i mieszamy do połączenia składników.
Wykładamy ciasto do przygotowanych wcześniej papilotek.
Pieczemy około 30min w temperaturze 180 stopni. Do suchego patyczka :)
Polewa
Składniki na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dokładnie mieszając trzepaczką, gdy uzyskamy gładką konsystencję możemy polewać babeczki :)
Składniki na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dokładnie mieszając trzepaczką, gdy uzyskamy gładką konsystencję możemy polewać babeczki :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz