Druga wersja ciasteczek owsianych, powalających ;)
Tym razem nie dodałam banana i ulepiłam nieco cieńsze, przez co wyszły bardziej chrupiące - co mi osobiście bardziej odpowiada.
Tym razem nie dodałam banana i ulepiłam nieco cieńsze, przez co wyszły bardziej chrupiące - co mi osobiście bardziej odpowiada.
Składniki:
- 220g płatków owsianych błyskawicznych
- 60g mąki gryczanej niepalonej
- 30g mąki z ryżu brązowego
- 60g cukru kokosowego (lub ksylitolu)
- 60g oleju kokosowego
- 60ml mleka kokosowego
- 2 jajka
- garść posiekanych rodzynek
- kilka posiekanych daktyli
- garść słonecznika
- garść posiekanych migdałów
- garść wiórków kokosowych
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą. Odstawiamy na kilka minut by płatki spęczniały. Powstanie masa z której z łatwością ulepicie kształtne ciastka, a jeśli ciasto byłoby zbyt klejące dosypcie trochę płatków lub mąki.
U mnie z podanych proporcji wyszło
12 naprawdę sporych sztuk.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut, do zrumienienia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz