wtorek, 13 czerwca 2017

Ciasteczka owsiane, powalające! wersja II




Druga wersja ciasteczek owsianych, powalających ;)
Tym razem nie dodałam banana i ulepiłam nieco cieńsze, przez co wyszły bardziej chrupiące - co mi osobiście bardziej odpowiada.


Składniki:
  • 220g płatków owsianych błyskawicznych
  • 60g mąki gryczanej niepalonej
  • 30g mąki z ryżu brązowego
  • 60g cukru kokosowego (lub ksylitolu)
  • 60g oleju kokosowego
  • 60ml mleka kokosowego  
  • 2 jajka
  • garść posiekanych rodzynek
  • kilka posiekanych daktyli
  • garść słonecznika
  • garść posiekanych migdałów
  • garść wiórków kokosowych
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą. Odstawiamy na kilka minut by płatki spęczniały. Powstanie masa z której z łatwością ulepicie kształtne ciastka, a jeśli ciasto byłoby zbyt klejące dosypcie trochę płatków lub mąki. 
U mnie z podanych proporcji wyszło 12 naprawdę sporych sztuk.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut, do zrumienienia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz