sobota, 10 czerwca 2017

Orkiszowe muffinki z truskawkami


Właśnie się zajadam i mogę stwierdzić z czystym sercem, że na drugi dzień muffinki są tak samo dobre ;) 

Z powodzeniem możecie zrobić je w przeddzień planowanej imprezy.
Mięciutkie, wilgotne, rozpływają się z ustach. Lecę po jeszcze!


Składniki (na 12 muffinek)
suche:
  • 300g mąki orkiszowej typ700
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 szczypty sody
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki ksylitolu 
  • spora szczypta wanilii  (u mnie mielone ziarenka wanilii Bourbon) - opcjonalnie
mokre:
  • 2 jajka
  • ok 300ml mleka kokosowego
  • 50g rozpuszczonego oleju kokosowego
dodatkowo po 1 truskawce (u mnie mrożone) na muffinkę.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednej misce łączymy składniki suche, w drugiej trzepaczką mokre.
Do składników suchych dodajemy mokre i mieszamy tylko do połączenia składników.
Wykładamy ciasto do przygotowanych wcześniej papilotek i wciskamy po jednej truskawce (u mnie podzielone na trzy części).

Pieczemy około 25min w temperaturze 180 stopni. Do suchego patyczka :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz