wtorek, 7 marca 2017

Waniliowy budyń jaglany z sosem truskawkowym


Najzdrowszy budyń świata!

Potrzeba tak niewiele, by na twarzy pojawił się uśmiech, bo ten smak to naprawdę samo szczęście :)
Poczujmy się przez chwilę dzieckiem i rozpłyńmy się w tej aksamitnej konsystencji.

Składniki (1 porcja):
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki kaszy jaglanej
  • szczypta wanilii Bourbon
  • łyżka syropu klonowego
  • 4 truskawki (u mnie mrożone)
  • 1/2 łyżeczki ksylitolu

Do rondelka wlewamy wodę i mleko kokosowe, dodajemy kaszę jaglaną oraz wanilię. 
Całość gotujemy na wolnym ogniu, mieszając co chwilę, do momentu aż kasza jaglana będzie miękka (powinna wchłonąć niemal cały płyn). 
W międzyczasie truskawki z niewielką ilością wody gotujemy chwilę do miękkości, dodajemy ksylitol i miksujemy do uzyskania gładkiego sosu.
Miękką kaszę miksujemy z dodatkiem syropu klonowego, tak by powstała gładka masa.
Gotowy budyń przelewamy do miseczki i polewamy sosem truskawkowym :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz