Najzdrowszy budyń świata!
Potrzeba tak niewiele, by na twarzy pojawił się uśmiech, bo ten smak to naprawdę samo szczęście :)
Poczujmy się przez chwilę dzieckiem i rozpłyńmy się w tej aksamitnej konsystencji.
Składniki (1 porcja):
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki kaszy jaglanej
- szczypta wanilii Bourbon
- łyżka syropu klonowego
- 4 truskawki (u mnie mrożone)
- 1/2 łyżeczki ksylitolu
Do rondelka wlewamy wodę i mleko kokosowe, dodajemy kaszę jaglaną oraz wanilię.
Całość gotujemy na wolnym ogniu, mieszając co chwilę, do momentu aż kasza jaglana będzie miękka (powinna wchłonąć niemal cały płyn).
W międzyczasie truskawki z niewielką ilością wody gotujemy chwilę do miękkości, dodajemy ksylitol i miksujemy do uzyskania gładkiego sosu.
Miękką kaszę miksujemy z dodatkiem syropu klonowego, tak by powstała gładka masa.
Gotowy budyń przelewamy do miseczki i polewamy sosem truskawkowym :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz