piątek, 3 marca 2017

Kruche ciasteczka owsiane


Zapraszam Was na klasyczne ciasteczka owsiane w nieco zdrowszej wersji :)
Podczas pieczenia bajeczny zapach unosi się w całym domu.
Ciastka nie należą do twardych, są kruche i delikatne ale nie rozpadają się.  
Idealne na deser do kawy, na drugie śniadanie do szkoły, dzieci na pewno je polubią! 
U mnie z pewnością zagoszczą na dłużej


Składniki:
  • 100g oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • jajko
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki mieszanki mąk bezglutenowych (u mnie jaglana, ryżowa i kukurydziana, ale jeśli  chcemy możemy zamienić na pszenną)
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli himalajskiej

Olej kokosowy miksujemy z ksylitolem kilka minut, dodajemy jajko i znów chwilę miksujemy. Dodajemy resztę składników i łączymy do uzyskania jednolitej masy.
Z powstałej masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i następnie spłaszczamy.

Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut do zarumienienia. 
Z podanych proporcji wyszło mi 12 sporych ciastek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz