wtorek, 28 lutego 2017

Błyskawiczne blondies z mąki kokosowej



Coś dla fanów kokosowych smaków :)
To mój debiut jeśli chodzi o użycie mąki kokosowej w wypiekach i muszę stwierdzić że bardzo udany.
Mąka kokosowa to nie jedynie wiórki zmielone na mąkę, dodatkowo jest ona poddana procesowi odtłuszczenia, dzięki czemu ma cztery razy mniej kalorii i tłuszczu niż wiórki kokosowe. Dla osób na diecie to chyba dobra nowina ;)
Wydawałoby się że tego rodzaju mąka jest droga i niedostępna dla wielu, ale nic bardziej mylnego.
Oczywiście jeśli spojrzymy na cenę za kilogram to będzie ona wyższa niż cena zwykłej białej mąki. Tyle że mąka kokosowa należy do produktów bardzo wydajnych i w wypiekach używamy jej naprawdę niewiele gdyż dzięki dużej zawartości błonnika wchłania wodę silniej niż inne mąki.
A jeśli zdarza nam się robić domowe mleko kokosowe to takiej mąki nie musimy nawet kupować, a do jej zrobienia użyć pozostałych wytłoczyn z produkcji mleka. 
Ciasto wychodzi wilgotne i pyszne, nie jest ciężkie i zbite jak to bywa w tego typu wypiekach.  

Składniki:
  • 100g mąki kokosowej
  • 100ml roztopionego oleju kokosowego
  • 6 jajek
  • 100ml mleka kokosowego (lub innego roślinnego, u mnie słonecznikowe)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki ksylitolu
  • wiórki kokosowe do posypania wierzchu (opcjonalnie)
W jednej misce łączymy trzepaczką wszystkie składniki mokre, w drugiej mieszamy suche.
Do składników mokrych dodajemy suche i mieszamy do połączenia.
Ciasto przekładamy do foremki (u mnie o wymiarach 24cm/24cm), wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.

Pieczemy w 180 stopniach około 20 min (uważamy by ciasta nie przesuszyć, powinno być lekko wilgotne).


Przepis pochodzi ze strony sugarfreelondoner.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz