Jeśli brakuje Wam pomysłu na prostą a zarazem smaczną kolację, pragniecie kogoś miło zaskoczyć a nie macie zbyt wiele czasu, to polecam poniższy przepis :)
Składniki (2 porcje):
- 250g świeżych lub mrożonych surowych krewetek z ogonkami
- 100g makaronu z fasoli mung (lub ryżowego)
- papryka czerwona
- 200g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
- 2 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem
- sos sojowy Tamari
- olej sezamowy
- słodka papryka
- chilli
- czosnek w proszku
- sól himalajska
- oliwa z oliwek
Krewetki nacieramy słodką papryką, chilli, czosnkiem i solą. Odstawiamy.
W międzyczasie gotujemy na parze fasolkę szparagową (uważając by nie rozgotować, ma pozostać chrupka i jędrna) oraz makaron wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, paprykę w paski, szczypiorek szatkujemy.
Cebulę podsmażamy na patelni, gdy się zeszkli dorzucamy krewetki i smażymy około 1 min. z każdej strony, następnie dodajemy szczypiorek, mieszamy i przekładamy do miseczki.
Na tej samej patelni podsmażamy paprykę, dodajemy ugotowaną fasolkę, makaron, całość skrapiamy sosem sojowym i olejem sezamowym w ilości wg uznania i mieszamy. Na koniec wrzucamy krewetki z cebulką i szczypiorkiem, całość podgrzewamy chwilę i gotowe ;)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz