czwartek, 23 lutego 2017

Krewetki z makaronem i warzywami


Jeśli brakuje Wam pomysłu na prostą a zarazem smaczną kolację, pragniecie kogoś miło zaskoczyć a nie macie zbyt wiele czasu, to polecam poniższy przepis :)



Składniki (2 porcje):
  • 250g świeżych lub mrożonych surowych krewetek z ogonkami
  • 100g makaronu z fasoli mung (lub ryżowego)
  • papryka czerwona
  • 200g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
  • 2 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem
  • sos sojowy Tamari
  • olej sezamowy
  • słodka papryka
  • chilli
  • czosnek w proszku
  • sól himalajska
  • oliwa z oliwek
Krewetki nacieramy słodką papryką, chilli, czosnkiem i solą. Odstawiamy.
W międzyczasie gotujemy na parze fasolkę szparagową (uważając by nie rozgotować, ma pozostać chrupka i jędrna) oraz makaron wg przepisu na opakowaniu. 
Cebulę kroimy w drobną kostkę, paprykę w paski, szczypiorek szatkujemy. 
Cebulę podsmażamy na patelni, gdy się zeszkli dorzucamy krewetki i smażymy około 1 min. z każdej strony, następnie dodajemy szczypiorek, mieszamy i przekładamy do miseczki.
Na tej samej patelni podsmażamy paprykę, dodajemy ugotowaną fasolkę, makaron, całość skrapiamy sosem sojowym i olejem sezamowym w ilości wg uznania i mieszamy. Na koniec wrzucamy krewetki z cebulką i szczypiorkiem, całość podgrzewamy chwilę i gotowe ;)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz