Przy okazji robienia mleka roślinnego zawsze zostaje nam tzw. pulpa, którą szkoda wyrzucić ponieważ posiada jeszcze smak i wartościowe składniki.
Ten produkt produkt uboczny możecie dodać do śniadaniowej owsianki, trufli czy tak jak w moim przypadku do zrobienia super delikatnych ciasteczek.
Dla mnie wprost uzależniające!
Składniki:
- 170g pulpy słonecznikowej
- 4 łyżki płatków owsianych
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki ksylitolu
- łyżka oleju kokosowego
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki dokładnie łączymy i odstawiamy na 10 minut.
Po tym czasie ciasto powinno być gęste i idealne do lepienia ciasteczek.
Z podanych proporcji wyszło mi 12 sztuk.
Pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz