środa, 22 lutego 2017

Proste ciasteczka z pulpy słonecznikowej


Przy okazji robienia mleka roślinnego zawsze zostaje nam tzw. pulpa, którą szkoda wyrzucić ponieważ posiada jeszcze smak i wartościowe składniki. 
Ten produkt produkt uboczny możecie dodać do śniadaniowej owsianki, trufli czy tak jak w moim przypadku do zrobienia super delikatnych ciasteczek. 
Dla mnie wprost uzależniające!


Składniki:
  • 170g pulpy słonecznikowej
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki ksylitolu
  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki dokładnie łączymy i odstawiamy na 10 minut.
Po tym czasie ciasto powinno być gęste i idealne do lepienia ciasteczek.
Z podanych proporcji wyszło mi 12 sztuk.
Pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut do zarumienienia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz