Pysznie sycąca i rozgrzewająca, podkręcona wędzoną papryką i ostrością pasty Noszlopi.
Gęste, aromatyczne zupy nigdy mi się nie znudzą. Są jakby połączeniem pierwszego i drugiego dania i zabierają nam mało czasu na przyrządzenie.
Nic mi więcej nie potrzeba ;)
Składniki (2 porcje):
- 500ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- 300ml domowego przecieru pomidorowego (można również użyć pomidorów z puszki)
- 100g czerwonej soczewicy
- czerwona papryka
- 2 ziemniaki
- cebula
- czosnek
- łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka pasty z ostrej papryki (u mnie węgierska Noszlopi, ale może być również harissa lub drobno pokrojona papryczka chilli)
- garść świeżej natki pietruszki
- sól, pieprz
Do podgrzanego bulionu wrzucamy ziemianki pokrojone w kostkę i czerwoną soczewicę, gotujemy do momentu aż będą miękkie.
W międzyczasie na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek, wędzoną paprykę i kolendrę, smażymy chwilę do zeszklenia cebuli po czym dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Gdy papryka nieco zmięknie dodajemy przecier pomidorowy, chwilę wszystko podgrzewamy i przelewamy do bulionu. Całość doprawiamy sosem sojowym, pastą paprykową i do smaku solą i pieprzem, chwilę podgrzewamy. Na koniec wrzucamy posiekaną natkę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz