wtorek, 14 marca 2017

Aromatyczna zupa z soczewicą


Pysznie sycąca i rozgrzewająca, podkręcona wędzoną papryką i ostrością pasty Noszlopi.

Gęste, aromatyczne zupy nigdy mi się nie znudzą. Są jakby połączeniem pierwszego i drugiego dania i zabierają nam mało czasu na przyrządzenie. 
Nic mi więcej nie potrzeba ;) 



Składniki (2 porcje):
  • 500ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 300ml domowego przecieru pomidorowego (można również użyć pomidorów z puszki)
  • 100g czerwonej soczewicy
  • czerwona papryka
  • 2 ziemniaki
  • cebula
  • czosnek
  •  łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka pasty z ostrej papryki (u mnie węgierska Noszlopi, ale może być również harissa lub drobno pokrojona papryczka chilli)
  • garść świeżej natki pietruszki
  • sól, pieprz
Do podgrzanego bulionu wrzucamy ziemianki pokrojone w kostkę i czerwoną soczewicę, gotujemy do momentu aż będą miękkie.
W międzyczasie na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek, wędzoną paprykę i kolendrę, smażymy chwilę do zeszklenia cebuli po czym dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Gdy papryka nieco zmięknie dodajemy przecier pomidorowy, chwilę wszystko podgrzewamy i przelewamy do bulionu. Całość doprawiamy sosem sojowym, pastą paprykową i do smaku solą i pieprzem, chwilę podgrzewamy. Na koniec wrzucamy posiekaną natkę.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz