Bez zbędnych ceregieli przedstawiam Wam podstawową wersję sosu pieczarkowego z dodatkiem mleczka kokosowego zamiast tradycyjnej śmietany.
Dla tych co być może obawiają się kokosowego posmaku, uspokajam, w tym sosie zupełnie nie jest wyczuwalny :) Bardzo mnie to cieszy i coraz bardziej przekonuję się, że mleczko kokosowe może być dodatkiem do niezliczonej ilości potraw, m.in. jako zamiennik mleka krowiego, śmietany - dla tych, którzy muszą lub chcą z nich zrezygnować.
Składniki (4 porcje):
- 500g pieczarek
- cebula
- ząbek czosnku
- 150ml mleczka kokosowego (u mnie real thai z kartonika)
- pęczek natki pietruszki
- sól himalajska
- pieprz
- opcjonalnie: łyżka mąki ryżowej + niewielka ilość wody - do zagęszczenia
Posiekaną cebulę i czosnek delikatnie szklimy na oliwie, dodajemy pieczarki starte na dużych oczkach i podgrzewamy na średnim ogniu, do czasu aż puszczą sok i wyraźnie zmniejszą swoją objętość.
Następnie dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy kilka minut. Jeśli sos jest zbyt rzadki, podczas gotowania dodajemy łyżkę mąki ryżowej wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody, po chwili gotowania sos powinien nabrać właściwej konsystencji. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Podajemy z makaronem, ziemniakami lub kromką chleba.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz