Urzekająca puszystością. Miałam w planach zrobić wersję bezglutenową, ale nie mogłam się oprzeć tej tradycyjnej... Pyszne brzegi, chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Powiedzmy że nieco zdrowsza, bo tym razem użyłam mąki orkiszowej ;) Bogata w świeże warzywa i oczywiście ciągnący ser.
Składniki:
- 220g mąki orkiszowej typ 700
- 15g świeżych drożdży
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
- około 120ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Drożdże wkruszyć do kubeczka, dodać ok 50ml ciepłej wody i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu. Resztę mąki przesypać do miski, przelać wyrośnięty zaczyn i resztę składników, całość dokładnie wyrobić, by ciasto stało się elastyczne i odchodziło od dłoni. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto zagnieść i uformować spód pizzy. Z podanych proporcji wychodzi pizza o średnicy około 24cm.
Przygotowany spód posmarować sosem pomidorowym i ułożyć ulubione dodatki.
Piec ok 12min w 230 stopniach.
Smacznego!
Na podstawie przepisu smaczne-zdrowe.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz