czwartek, 9 lutego 2017

Puszysta pizza orkiszowa





Urzekająca puszystością. Miałam w planach zrobić wersję bezglutenową, ale nie mogłam się oprzeć tej tradycyjnej... Pyszne brzegi, chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Powiedzmy że nieco zdrowsza, bo tym razem użyłam mąki orkiszowej ;) Bogata w świeże warzywa i oczywiście ciągnący ser.


Składniki:
  • 220g mąki orkiszowej typ 700
  • 15g świeżych drożdży
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
  • około 120ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
 + dodatki wg uznania, u mnie mozzarella, czerwona papryka, czerwona cebula, oliwki, pieczarki.

Drożdże wkruszyć do kubeczka, dodać ok 50ml ciepłej wody i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu. Resztę mąki przesypać do miski, przelać wyrośnięty zaczyn i resztę składników, całość dokładnie wyrobić, by ciasto stało się elastyczne i odchodziło od dłoni. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. 
Po wyrośnięciu ciasto zagnieść i uformować spód pizzy. Z podanych proporcji wychodzi pizza o średnicy około 24cm.
Przygotowany spód posmarować sosem pomidorowym i ułożyć ulubione dodatki. 

Piec ok 12min w 230 stopniach. 

Smacznego! 

Na podstawie przepisu smaczne-zdrowe.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz