piątek, 10 lutego 2017

Pieczone faworki z mąki orkiszowej


Trochę inna wersja tradycyjnych chruścików. 
Jeżeli staracie się unikać smażonych pyszności to jest to idealny przepis dla Was ;)
Po te możecie sięgnąć bez większych wyrzutów sumienia. Nieziemsko chrupiące, otulone słodkim pudrem a bez cukru!


Składniki:
  • 200g mąki orkiszowej typ 700
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • łyżka rumu
  • szczypta soli
  • ksylitol zmielony na puder
Do przesianej mąki dodajemy żółtka, jogurt, rum i szczyptę soli, zagniatamy do połączenia składników. Ciasto energicznie zagniatamy jeszcze minimum 10 minut, często uderzając o stolnicę by chruściki były idealnie kruche. Gotowe ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut.
Wypoczęte ciasto wałkujemy cienko i wykrawamy.
Przygotowane chruściki pieczemy w 180 stopniach około 10-12 minut.
Po upieczeniu posypujemy przygotowanym wcześniej pudrem z ksylitolu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz