W prostocie siła!
Daktyle stanowią idealną przekąskę dla kobiet w ciąży, oczywiście nie tylko dzięki swym walorom smakowym ale i zawartości witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, są też doskonałym sprzymierzeńcem przy zaparciach. Jeśli o mnie chodzi, to pomagają przy zgadze i nagłym ssaniu w żołądku, kiedy muszę zjeść coś naprawdę szybko.
Ale daktyle polecam nie tylko kobietom w ciąży i nie tylko jako samodzielną przekąskę.
Te niewielkie owoce, dają nam wiele możliwości, dlatego to już trzeci przepis z ich dodatkiem w tak krótkim czasie.
Zapewniam że nie ostatni ;)
Poniżej przepis na ciasteczka idealne na drugie śniadanie, dla Ciebie i dla dziecka, gdy dopadnie nagły głód lub niepohamowana chęć na słodkie.
Ich niebiańska słodycz pochodzi wyłącznie z daktyli, ponadto są niezwykle pożywne dzięki płatkom owsianym.
Składniki:
- szklanka daktyli
- szklanka płatów owsianych (użyłam błyskawicznych)
- łyżka oleju kokosowego
Suszone daktyle zalewamy ciepłą lub gorącą wodą, pozostawiamy
do zmięknięcia 1-2 godziny. Jeśli zależy nam na czasie zalewamy wrzątkiem na ok
10 min. Następnie odsączamy, wrzucamy do miski i blendujemy
na mus.
Dorzucamy płatki owsiane i rozpuszczony olej kokosowy, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10min. Masa powinna być lekko klejąca ale pozwalająca na ulepienie z niej ciasteczek.
Porcje wielkości orzecha włoskiego układamy na blasze wyłożonej papierem i spłaszczamy.
Z podanych proporcji wyszło mi 9 ciasteczek średniej wielkości.
Pieczemy ok 15 min w 175 stopniach do lekkiego zrumienienia, uważając by się nie przypaliły.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz