poniedziałek, 13 lutego 2017

Pasztet z czerwonej soczewicy. Najlepszy!


Aksamitny i bardzo wyrazisty w smaku. Doskonały do kanapek ale sprawdzi się również jako samodzielny posiłek, na drugie śniadanie, do pracy, na kolację.


Składniki:
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 3 marchewki (lub 2 większe) - wykorzystałam marchew z zupy borowikowej
  • cebula
  • 2 laski selera naciowego
  • 1/2 szklanki zmielonego słonecznika
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól himalajska
  • pieprz
Czerwoną soczewicę przepłukać i ugotować do miękkości (powinna wchłonąć całą wodę). Marchewkę również, jeśli nie posiadamy tej z zupy borowikowej. 
W międzyczasie na patelni zeszklić posiekaną cebulę, po chwili dodać pokrojony w plasterki seler naciowy, liść laurowy, ziele angielskie i smażyć do czasu, aż seler zmięknie. Następnie wyjąć liść laurowy i ziele angielskie, dodać przecier pomidorowy, wymieszać i podgrzewać jeszcze przez chwilę. 
Marchew i ugotowaną soczewicę przekładamy do miski, dodajemy cebulę z selerem i resztę składników. Całość dokładnie blendujemy. 
Powstałą masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach około godzinę.
Kroimy dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Pasztet idealnie się kroi, można go również rozsmarować. 

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz