poniedziałek, 23 stycznia 2017

Chlebek bananowo-daktylowy z 5 składników



Uwielbiam proste przepisy, a jeśli należą do tych zdrowszych to już w ogóle idealnie.
Dziś, w ramach przywitania przedstawiam Wam chlebek ekspresowy, jeśli macie niepohamowaną ochotę na coś słodkiego, a może zbliżają się goście a w kuchni krzątają się tylko dojrzałe banany i daktyle gdzieś zabunkrowane czekają na swoją kolej?
Sprawdzony najpierw przeze mnie, później przez męża a następnie kilku gości, gdzie 10-latek najbardziej rozpływał się w zachwytach.
 
Od pewnego czasu, w każdych przepisach szukam zdrowych zamienników, dlatego zwykły rafinowany olej zamieniam na olej kokosowy, zimnotłoczony, nieocenione źródło składników odżywczych, cudownie pachnący (choć w tym przepisie nie poczujecie kokosa, co może być zaletą dla tych co tego zapachu nie lubią).
Obiecuję że będzie sporo przepisów bezglutenowych, ponieważ jestem ich zagorzałą fanką, chociaż dla niektórych bywają specyficzne w smaku i konsystencji, to ja postaram się Was do nich przekonać. Dzisiejszy wypiek zawiera mąkę orkiszową, gdyż jako "ciężarówka” kończąca I trymestr mam swoje zachcianki i tak już pewnie pozostanie ;)

Składniki:

  •  3 dojrzałe banany
  • 2,5 szklanki mąki orkiszowej typ 700
  • 200g suszonych daktyli
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 2 płaskie łyżeczki sody

Daktyle zagotować w szklance wody, pogotować chwilę na małym ogniu, do momentu aż woda wyparuje. Miękkie daktyle zblendować na mus, (lepiej go nie próbować, grozi to szybkim zniknięciem masy ;) Odstawić do ostygnięcia.
Olej kokosowy rozpuścić w garnuszku i również odstawić.
Do miski przesiać mąkę, dodać sodę i wymieszać.
W drugiej misce rozgnieść banany (można niedbale by zostawić trochę kawałeczków), dodać mus daktylowy, olej i wszystko wymieszać. Do powstałej masy dodać mąkę z sodą i całość dokładnie połączyć.

Całość przełożyłam do keksówki i 6 foremek od muffinek, myślę że następnym razem spróbuję zmniejszyć proporcję na samą keksówkę.

Piec ok 45 min. w 180 stopniach do tzw. „suchego patyczka”, muffinki około 20 min.



Na podstawie przepisu bakeandtaste

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz