Uwielbiam proste przepisy, a jeśli należą do tych zdrowszych
to już w ogóle idealnie.
Dziś, w ramach przywitania przedstawiam Wam chlebek
ekspresowy, jeśli macie niepohamowaną ochotę na coś słodkiego, a może zbliżają
się goście a w kuchni krzątają się tylko dojrzałe banany i daktyle gdzieś
zabunkrowane czekają na swoją kolej?
Sprawdzony najpierw przeze mnie, później przez męża a
następnie kilku gości, gdzie 10-latek najbardziej rozpływał się w zachwytach.
Od pewnego czasu, w każdych przepisach szukam zdrowych
zamienników, dlatego zwykły rafinowany olej zamieniam na olej kokosowy,
zimnotłoczony, nieocenione źródło składników odżywczych, cudownie pachnący
(choć w tym przepisie nie poczujecie kokosa, co może być zaletą dla tych co
tego zapachu nie lubią).
Obiecuję że będzie sporo przepisów bezglutenowych, ponieważ
jestem ich zagorzałą fanką, chociaż dla niektórych bywają specyficzne w smaku i
konsystencji, to ja postaram się Was do nich przekonać. Dzisiejszy wypiek
zawiera mąkę orkiszową, gdyż jako "ciężarówka” kończąca I trymestr mam
swoje zachcianki i tak już pewnie pozostanie ;)
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 2,5 szklanki mąki orkiszowej typ 700
- 200g suszonych daktyli
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 2 płaskie łyżeczki sody
Daktyle zagotować w szklance wody, pogotować chwilę na małym ogniu, do momentu aż woda wyparuje. Miękkie daktyle zblendować na mus, (lepiej go nie próbować, grozi to szybkim zniknięciem masy ;) Odstawić do ostygnięcia.
Olej kokosowy rozpuścić w garnuszku i również odstawić.
Do miski przesiać mąkę, dodać sodę i wymieszać.
W drugiej misce rozgnieść banany (można niedbale by zostawić
trochę kawałeczków), dodać mus daktylowy, olej i wszystko wymieszać. Do
powstałej masy dodać mąkę z sodą i całość dokładnie połączyć.
Całość przełożyłam do keksówki i 6 foremek od muffinek,
myślę że następnym razem spróbuję zmniejszyć proporcję na samą keksówkę.
Piec ok 45 min. w 180 stopniach do tzw. „suchego patyczka”,
muffinki około 20 min.
Na podstawie przepisu bakeandtaste
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz